26 km din Victoria pana la Sambata de Sus

//26 km din Victoria pana la Sambata de Sus

26 km din Victoria pana la Sambata de Sus

Weekendul acesta ne-am plimbat cu 2 biciclete vintage pe drumul forestier care leagă orașul Victoria, județul Brașov de Mănăstirea Brâncoveanu. Din motive obiective, 4 în mașină și modelul mașinii necorespunzător pentru suportul de biciclete din dotare, am fost nevoiți să mânăm 2 biciclete care au câțiva ani vechime, să zicem îngăduitor, vreo 20. Însă, pentru noi a fost o provocare, nu puteam rata așa niște peisaje doar pentru că nu aveam bicicletele noastre.

Drumul pe care am mers leagă orașul Victoria de Mănăstirea Brâncoveanu, coincide cu drumul dinspre combinatul chimic Victoria înspre creastă și cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu (2544 m).
Orașul Victoria este o urmă a timpului. Aici vei găsi oameni care au lucrat cândva la combinatul chimic Viromet. Umbriți de gloria pe care a avut-o cândva acest oraș, locuitorii povestesc cu nostalgie despre vremurile când totul mergea bine, aveau bani și tinerii turiști dornici să ajungă pe vârful Moldoveanu erau tot mai deși. Acum, orașul trăiește din inerție, bătrânii și copiii sunt cei care îl țin încă în viață, tinerii au plecat la muncă prin Germania și Italia, iar cei mai norocoși și-au găsit ceva de lucru nu prea departe, în Făgăraș, Sibiu sau Brașov. Admirabil este că oamenii poartă în suflet stilul de viață dobândit acolo, pentru ei este ca un drog, nu se pot rupe de acest oraș plin de povești și nici nu pot pleca prea departe, pentru mult timp. Cu toții se regăsesc în luna august, în oraș, își aduc aminte de momentele frumoase, revâd rudele și se întristează de fiecare dată când se intorc acolo unde fiecare și-a construit viața.
Cu toate aceste, este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am văzut vreodată, cu oameni calzi și primitori, liniște și voie bună.
Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus (10 km de orașul Victoria, 15 km de comuna Voila) este ctitorită de Voievodului Constantin Brâncoveanu, fiind o oază de relaxare care te îndeamnă să îți aduni gândurile, să fii mai bun, mai îngăduitor și mai răbdător, timpul își face loc și el, dar parcă cu un ritm redus.

„Ctitoria brâncovenească de la Sâmbăta de Sus, stă adăpostită astăzi, ca şi odinioară, sub înaltele pridvoare de piatră ale Munţilor Făgăraş, acolo unde lanţul lor se întrerupe parcă într-o uriaşă “poartă de trecere către fraţii de dincolo de munţi”. Descifrând cu pasul străbunele poteci dacice, daco-romane şi apoi româneşti, pe unde înaintaşii noştri şi-au trecut turmele, durerile şi bucuriile câte vor fi fost, de o parte şi de alta a Carpaţilor, poate chiar prin această mare trecătoare vor fi venit meşterii pe care Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu i-a chemat să înalţe cunoscuta biserică din Făgăraş odată cu vestita ctitorie de la Sâmbăta de Sus, în vecinătatea palatului unde plănuise să se retragă cu întreaga familie. Tot pe aici au trecut călugării aducând cărţi tipărite în Ţara Românească, când românii din această parte a Carpaţilor erau forţaţi să-şi părăsească legea strămoşească.”
Aici puteți găsi mai multe despre acest loc minunat.

Pentru o excursie cu bicicleta, locul acest este perfect, orașul și împrejurimile lui au multe de oferit, drumul forestier este bun, iar izvoarele sunt la tot pasul pentru apă rece. Să nu vă uitați acasă casca și încălțările corespunzătoare, pompa, bidonul pentru apă și mănușile.
Noi am parcurs 26 de km dus – întors. Să știți că mai există un drum, ceva mai lung, dar cu asfalt pe care îl puteți parcurge pe cursieră, în cazul în care nu aveți MTB.
Avem o țară frumoasă pe care vă invit să o descoperiți și voi pe două roți.

Iti place ce citesti? Arata-ne aici :)
2018-04-02T15:16:30+00:00July 6th, 2014|Biciclete|0 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.